Een gebeurtenis kun je op heel veel verschillende manieren vertellen. Het is maar net welke invalshoek je kiest. Over ons personeelsuitje aan het Gevangenis Museum Veenhuizen, waarvoor we vroeg op pad waren, berichtte ik gisteren, waarin met name de straffen en de omstandigheden van de gevangenen belicht werden. Dat je dezelfde gebeurtenis ook geheel anders kunt vertellen zie je in de volgende series foto's.
Veenhuizen als personeelsuitje
Werken is leven, het motto op het vroegere woonhuis van onze directeur
De architectuur van Veenhuizen
Licht- kleur- en lijnenspel in Veenhuizen
Kortom, de wereld is een stuk rijker als je er af en toe een andere bril opzet.
Martelwerktuig waarbij met een ijzeren staaf armen en benen werden kapot geslagen
Een leerzaam en gezellig dagje uit met mijn collega’s naar het Gevangenis Museum Veenhuizen met rondleiding en een lezing van schrijfster Mariët Meester die, als dochter van de onderwijzer, in de inrichting gewoond heeft. Meer over de achtergrond van het gesticht Veenhuizen kun je vinden op de website van het museum. Ook Suzanna Jansen heeft er een prachtig boek over geschreven, het pauperparadijs. Enkele foto’s genomen in het museum, waarbij de vraag boven komt drijven, was dit wijs beleid?
Van iedere gevangene werd een foto gemaakt
Buiten moesten er kappen gedragen worden zodat men elkaar niet zag
Het is winter, maar de herfst is nog zichtbaar in de afgevallen bladeren in de sloot. Tegelijkertijd kondigt de lente zich al aan in de eerste grassprieten die zich oprichten door het vermolmde hout in het bos.