zondag 6 februari 2011

Opzienbarend

Onlangs met mijn lief naar de opticien om haar ogen te laten controleren. Nietsvermoedend stappen we binnen in wat een normale brillenzaak lijkt. Op de eerste verdieping, waar de ogen worden gemeten, sta ik toch wel even te kijken. Ik zie een groot rond blauw raam met een gele ster er in. Blijkt het pand begin vorige eeuw een synagoge geweest te zijn. Het was de eerste en enige synagoge die Barneveld ooit gehad heeft. De synagoge is in 1855 ingewijd, maar werd in 1922 weer gesloten omdat het aantal joodse inwoners van Barneveld te klein was geworden.
Van het oorspronkelijke gebouw is niets meer terug te zien, maar het ronde raam heeft nog een plaats gekregen in de huidige brillenwinkel.


Aardig vond ik dat de opticien nog zijn best heeft gedaan om de herinnering aan de vroegere synagoge levend te houden. Naast een oude foto van de synagoge, stond er ook een menora, een zevenarmige kandelaar op tafel. En aan de muur hing een Hebreeuwse versie van de Snellenkaart. Deze kaart, ontwikkeld door de oogarts Herman Snellen (1834-1908), wordt nog steeds gebruikt om de sterkte van de glazen te bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten