vrijdag 1 juli 2011

Oosterse karmozijnbes


De Oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta) is komen aanwaaien en ik denk dat ie niet zomaar weer verdwijnt. Hij verspreidt zich gemakkelijk door de gehele tuin. Hij heeft knolachtige wortels die diep de grond in gaan; oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar nu ook ingeburgerd in enkele Europese landen.
De naam is afgeleid van het Griekse ‘phyto’, of plant en anderzijds het Latijnse ‘lacca’ wat je kunt vertalen met lak of verf. Dat verwijst naar het donkerrood pigment dat de Indianen vroeger uit het sap van de rijpe bessen haalden om er hun wol, sierraden en gebruiksvoorwerpen mee te kleuren.
De kleurstof werd ook gebruikt als rode inkt.
Een mooie plant, zeker in het voorjaar als de trossen witte bloemetjes uitkomen. De besjes die daarna ontstaan kleuren van lichtgroen naar donkerrood en zijn, evenals de wortels van de plant, zeer giftig. Oppassen met kinderen dus.2 opmerkingen:

  1. Had er 1 en nu groeit deze plant overal. Idd als verf gebruikt hoorde ik van mijn broer gisteren. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Annie, ik vind het wel een aardige plant, maar ik zal hem nu toch wat proberen in te perken, zeker nu ik gelezen heb dat ze behoorlijk giftig zijn. Als je er veel met blote handen uittrekt, kun je al last krijgen, heb ik begrepen.

    BeantwoordenVerwijderen