woensdag 15 december 2010

Just Joey


Vandaag eens een andere kleur dan wit of grijs: In onze achtertuin bloeit zomers, vooralsnog heel spaarzaam, een prachtige oranje roos. Het blijkt onder rozenkwekers een bekende soort te zijn: Just Joey.
De roos is afkomstig van een beroemde Engelse rozenkwekerij, Cants of Colchester. Zij werd geteeld in 1973 door Roger Pawsey die hem naar zijn vrouw Joey Pawsey wilde noemen. Zijn vader vond dat die naam niet lekker in het gehoor lag en stelde voor haar ‘just Joey’ te noemen. Zogezegd zogedaan en de roos heeft in de jaren daarna grote bekendheid gekregen.
In 1994 werd zij zelfs World’s Favourite Rose.
De roos is overigens een kruising van Flagrant Cloud en Dr. A.J. Verhage. Die laatste naam vind ik nu weer een eigenaardige naam voor een rozensoort. Bij naspeuren blijkt het niet zo verwonderlijk dat een roos naar Dr. A.J. Verhage is vernoemd. Deze man blijkt in de jaren veertig van de vorige eeuw voorzitter te zijn geweest van de Algemeene Nederlandsche Vereeniging voor Bloembollencultuur en in de jaren zestig was hij voorzitter van het Productschap van Siergewassen, een belangrijk man dus in de bloementeelt.
Jammer dat een blog geen geuren kan weergeven, want de roos is niet alleen mooi maar ruikt ook nog eens heerlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten