zondag 2 januari 2011

Kinderen in het Singer Museum

Vrijdag naar het Singer Museum in Laren geweest voor de tentoonstelling Dutch Utopia. Daar fotografeerde ik de volgende kinderen. Het zijn details uit schilderijen van Amerikaanse schilders die eind 19e eeuw in Nederland verbleven.

Gari Melchers, Het gezin (detail) 1895

Gari Melchers, De zusjes (detail) ca. 1895

Robert Henri, Lachend Nederlands meisje (detail) 1907

John Rettig, Het rode interieur (detail) 1906

Charles Herbert Woodbury, Hollandse kermis (detail) 1895

In de vaste collectie zag ik ook nog deze kinderen:

Jan Sluijters



Van de laatste twee schilderijen kon ik de maker niet meer achterhalen. Het grappige van het laatste schilderijtje vond ik die twee oogjes van het kindje rechts die nog net zichtbaar zijn achter het hek.

17 opmerkingen:

  1. De kinderen met de kar doen me denken aan Bart van der Leck. Zou dat kunnen? Ben beslist geen kenner hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ v/h schrijverdezes, dat dacht ik ook direct toen ik er heen liep, maar het bleek een andere schilder. Een schilderij van Bart van der Leck hing er wel naast, misschien waren het vrienden/kennissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, wie ben ik ook om te denken dat jij het niet gedacht zou hebben ;-) Maar inmiddels ben ik wel nieuwsgierig naar wie het dan wel is. Dus als je er nóg eens komt...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Omdat ik het nu toch wel wilde weten en jij misschien niet elke maand naar Singer gaat, ging ik googelen: http://www.kunstexpert.com/kunstenaar.aspx?id=1851
    Klopt het?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En toen dacht ik: laat ik die kinderen bij het hek ook meteen maar even googelen: http://www.devalk.com/kunstenaars/hugenholtz/hugenholtz.html
    't Is toch echt ongelooflijk, wat je met Google kunt vinden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ v/h schrijverdezes, Beekman en Hugenholtz, ja hoor, in één keer goed. Mijn complimenten! Nu moet ik me weer in een hoekje gaan zitten schamen natuurlijk omdat ik zo slecht gezocht heb. Bedankt dat je de moeite hebt genomen om deze twee raadsels op te lossen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je ben informatiespecialist of je bent het niet hè ;-) Ik ben het niet overigens, maar een beetje googelen kan (bijna) iedereen; misschien maken juist info-specialisten het zichzelf te moeilijk? Je tikt in 'kinderen handkar Singer' o.i.d. en goeie kans dat je het binnen een minuut gevonden hebt, echt, probeer maar.
    Niks te danken hoor, ik wilde graag een keertje iets beter doen dan jij ;-) Verder versla je me op alle (blog)fronten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ v/h schrijverdezes, inderdaad met een beetje creatief googelen kom je al gauw een heel eind.
    Beekman was inderdaad bevriend met van der Leck, zoals uit zijn schilderij is af te lezen.
    Ik waardeer het zeer dat je, hoewel je het blog terzijde hebt gelegd, nog wel regelmatig je commentaar geeft bij deze of gene. Je kritische houding daarbij bevalt me wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Altijd fijn om gewaardeerd te worden ;-)
    Maar hoe bedoel je 'kritisch'? Vraag me af op welk commentaar je doelt (en waar?): ben me er niet van bewust....
    Waar ik op doelde is slechts: ik deed een jaar (ofzo) mijn best op mijn 'lezer in de kunst', maar jouw 'lezen in de kunst' is van het begin af aan onvergelijkbaar veel beter. Ik erken mijn meerdere zonder moeite, maar vond het toch leuk dat ik een keertje beter googelde ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij 'kritisch' denk ik niet aan de opmerkingen bij mijn berichten, maar meer aan sommige commentaren bij Edwin. Ik heb even geen voorbeelden bij de hand, maar ik bedoel dat daaruit blijkt dat je niet alles zomaar voor zoete koek aanneemt en niet direct meegaat in het digitale enthousiasme van Edwin.
    Herken je dat wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ach, ik ben (net als jij?) een product van de jaren-60. Kritisch zijn was toen heel gebruikelijk en ik denk dat het voor mij gewoon zo gebleven is. Dus ik herken het wel, ja. Maar mijn rol als kritische bibliotheekmedewerker is uitgespeeld, om de simpele reden dat mijn rol als bibliotheekmedewerker binnenkort uitgespeeld is. Een kritische bibliotheekgebruíker zal ik waarschijnlijk wel blijven, zeker nu ik gedwongen wordt meer boeken te gaan lenen... Maar daar zullen de 'bibliobloggers' niet veel van merken denk ik.
    Het digitale enthousiasme van Edwin bevalt me overigens zeer! Juist als iets/iemand je aanspreekt denk je er over na en kom je met 'kritiek' denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @v/h schrijverdezes, ik ben van '53, net na de watersnood, dus ja, de jaren zestig als tiener meegemaakt en gewaardeerd (zelfs lange haren tot in de jaren negentig). En inderdaad goed dat er mensen zoals Edwin zijn die met zijn enorme hoeveelheid blogs en tweets etc. ons wel mooi scherp houdt m.b.t. de nieuwste ontwikkelingen.
    Geen bibliotheekmedewerker meer? Toch niet gedwongen door bezuinigingen hoop ik?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nee, door 'ombuigingen': geld van collecties gaat naar marketing en ICT. (Effect is hetzelfde overigens.)
    Zie, eventueel, b.v. hier

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Moet ik toch nog even rechtzetten: 'gedwongen wordt' moest 'gedwongen word' zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je laatste blogbrieven met reacties gelezen (je blog niet meer gezien sinds juni). Die maken op een heel heldere wijze duidelijk waarom je gestopt ben, en helaas ook je werk moet stoppen.
    Daar wordt een mens niet vrolijk van, om het maar eens eufemistisch uit te drukken.
    Helaas heb ik ook geen nieuwe baan in de aanbieding op de Veluwe. Hier wordt nog wel heel veel gelezen, dus wat dat betreft zou je je er wel thuis voelen :-)
    Ik wil de discussie niet voortzetten, maar nog een enkele opmerking van mijn kant over je beeld van de bibliotheek van nu.
    In grote lijnen met je eens dat de inhoudelijke kant van het lezen, de wereld en denkbeelden waar je kennis mee maakt, weinig aan bod komt de laatste jaren. Vorm gaat voor inhoud tegenwoordig.
    Ik denk wel dat er te weinig aandacht was voor de PR/marketing kant van ons werk. Wij hebben dit jaar ook extra geld gestopt in PR door een parttime medewerker daarvoor aan te trekken. Mede dankzij die inzet kunnen we sinds 2003 eindelijk weer eens een jaarcijfer laten zien waarbij het ledenaantal is gestegen (met 5%). We waren inmiddels zo'n 20% kwijtgeraakt.
    Dus beter en op een aantrekkelijke wijze laten zien wat we in huis hebben, vind ik prima.
    Je moet tenslotte eerst leden binnen hebben om er lezers van te maken.
    Wissel- en themacollecties samenstellen, zoals jij dat gedaan hebt, zijn natuurlijk ook een prima dienstverlening. En met wat meer aandacht én PR waren jullie misschien beter in beeld gebleven als een niet weg te snijden afdeling.
    Het blijft evengoed vervelend dat beslissers zich vaak te weinig verdiepen in de inhoud en waarde van bepaalde diensten. Degelijk argumenten afwegen is er vaak niet bij. Er moet snel besloten worden en men volgt al gauw de landelijke geluiden. Er wordt onnoemelijk veel nagepraat in bibliotheekland over winkelconcept, gamen, op de sociale media aanwezig moeten zijn enz. enz. Waarmee ik niet wil zeggen dat deze zaken er niet toe doen. Een eigen koers varen in deze zie ik echter niet zo vaak.
    Van maatschappelijke of bibliotheektrends is individueel niet te winnen. En als het tegenzit, kun je overboord vallen. Dat is hard en vervelend, maar je moet er op één of andere manier weer mee zien te leven. Leuker kan ik het niet maken.
    Ja, misschien nog één opsteker. Ik zag op je wandelfoto's dat je bijna net zo prachtig grijs haar hebt als mijn lief. Bijna, want er kan er natuurlijk maar één de mooiste zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Da's een uitgebreide reactie ;-) Dankjewel. Ik ben het voor een groot deel met je eens. En ingaan op het deel waar ik het misschien níet mee eens ben is iets waar ik niet meer aan begin.
    Ik zou overigens zeker voorstander zijn van een bibliotheek die experimenteert, maar dan graag met verschillende dingen en niet allemaal tegelijk met zo'n retailconcept b.v.
    Grijs werd ik al op mijn 18e...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @ v/h schrijverdezes, ook jij bedankt voor je reacties en straks een goed weekend gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen