vrijdag 12 augustus 2011

Vechten met een vrouwentong


Wij hebben een Sansevieria cylindrica ‘Skyline’. Dat is een hele mond vol, dus houd ik het maar op vrouwentong. De plant heeft hele scherpe punten, maar dat zal wel toevallig zijn.
Volgens de deskundigen is deze Sansevieria een mooie decoratieve plant geschikt voor een modern interieur, die heel weinig verzorging nodig heeft. Wat wil een mens nog meer.
Toch bleek zij niet perfect. Na een paar maanden kwamen er nieuwe scheuten. Niet van die beschaafde zoals ze waren toen wij haar kregen, nee, ze werden meer dan een meter hoog. Die lange latten zwaaiden over de tafel en prikten je venijnig als je even niet goed oplette. Voordat onze ogen eruit gestoken zouden worden, hebben we resoluut ingegrepen: afsnijden die hap.
Dat hielp voor even. Een vrouwentong is echter niet snel klein te krijgen. Daar vertel ik niet nieuws mee. Binnen een paar maanden waren er weer nieuwe scheuten gevormd, nog hoger dan de eerste en met punten die nog scherper waren.
Ten einde raad hebben we de sprieten omgebogen en met de punten in de grond gestopt. Esthetisch geen gezicht, maar we waren wel van ons prikprobleem af.
Je zou verwachten dat de plant, na zo’n mishandeling, wel zou gaan verpieteren. Niets is minder waar. Enkele weken geleden werden we verrast door een nieuw groen puntje. Dit bleek echter niet het begin van een nieuwe spriet te zijn, maar de vrouwentong kwam tot bloei. Niet één klein bloemetje maar direct een lange rank met heel veel witte bloemetjes. Een mooi gezicht.
De plant werd ons bijna sympathiek. Dat duurde slechts een paar dagen. De bloemetjes kwamen uit en verspreidden een sterke vanilleachtige geur. Zo zwaar dat we de plant nu maar buiten gezet hebben. Kan ze eigenlijk niet tegen, maar haar kennende, zal ze deze brute ingreep ook wel overleven.
Kortom, een vrouwentong kan dan weinig verzorging vragen en de bloei is prachtig, maar dat wil niet zeggen dat je er geen omkijken naar hebt.




2 opmerkingen:

  1. Verstandige zet om hem/haar in bloei buiten te zetten, want er komt ook heel kleverig spul uit die bloemetjes. Weet ik uit ervaring. Bijna niet van de vensterbank te poetsen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Wilma, die ellende is ons dan bespaard gebleven gelukkig. Ik zal hem maar weer kortwieken voordat we hem binnen zetten.

    BeantwoordenVerwijderen